Multitasken werkt niet

Je wekker gaat. Je springt je bed uit, kleedt je aan terwijl je ondertussen je social media checkt. Je smeert snel een boterham die je op de fiets naar je werk opeet. Al fietsend check je alvast je mail en beantwoord je alvast de eerste mails van de dag. Eenmaal op je werk begin je aan dat belangrijke project, de telefoon gaat. Je mailbox blijft pop-ups geven, dus die check je ondertussen ook nog even. De tijd vliegt voorbij, en voor je het weet is het alweer het einde van de dag. Je sluit je computer af en klikt al je openstaande schermen en programma’s af. “Oh ja, dat project waar ik vanochtend aan wilde beginnen staat nog steeds open. Zonder enige verandering sinds ik het vanochtend opende…” Het bewijs: multitasken werkt niet.

Druk, druk, druk

Zien jouw dagen er ook wel eens zo uit? Je begint vol goede moed aan die ene belangrijke taak, en gedurende de dag komt daar continu iets bij. Al nadenkend lees je ook nog even je mail of gaat de telefoon. Aan het einde van de dag heb je het gevoel dat je heel druk geweest bent, maar waarmee? Je hebt de taken die je wilde doen, niet eens af gekregen.

Ons brein kan niet multitasken

Multitasken is iets wat we allemaal proberen. Want hoe fijn is het als je in dezelfde tijd twee keer zoveel kunt doen. Vrouwen schijnen twee dingen tegelijk te kunnen doen. Denken ze zelf. Maar uit talloze onderzoeken naar ons brein blijkt dat we ons simpelweg niet kunnen concentreren op meerdere informatieverwerkende processen. Mannen niet en vrouwen ook niet. We hebben al onze aandacht nodig voor 1 proces, en als daar een proces bij komt verwerken we de informatie van in ieder geval 1 van de processen niet meer.

Switchtasken

We kunnen dus fysiek geen twee dingen tegelijk. Tenzij het een ‘automatisch’ proces is, zoals lopen. Vaak verwarren we multitasken met task switching. Dus het wisselen tussen taken. Hiertoe zijn we prima in staat als mens, maar tijdens het wisselen van taak nemen we even helemaal niets meer op. Bovendien is te vaak switchen van taken een echte productiviteitsdoder. Het steeds verschuiven van je aandacht van het één naar het ander kost je steeds 20% meer tijd en energie. Zodra je ‘uit’ je taak bent, switcht naar iets anders en daarna weer terugkomt bij waar je mee bezig bent, ben je dus al 40% van je productiviteit  kwijt. En kost het je dus veel energie om weer in je focus te komen.

We kunnen dus wel een duidelijke conclusie trekken dat én multitasken niet werkt. Je kunt het wel proberen, maar het zal je niets brengen. Uiteindelijk zal je één van de taken opnieuw moeten doen, want je hebt je aandacht niet bij beide taken kunnen houden. Tweede conclusie is dat het continu schakelen tussen meerdere taken ook niet erg productief is. Je verliest maar liefst 20% van je productiviteit elke keer dat je wisselt van taken! Kortom; een pleidooi om vooral 1 ding tegelijk te doen. Werkt uiteindelijk toch gewoon sneller.

Foto: Taras Shypka
No Comments
Post a Comment